Tensegrity - kroppens nye arkitektur

Prøv at forestille dig et molekyle i tre dimensioner. Det er meget lig det elastiske molekylelegetøj, som helt små børn elsker at lege med. Når du taber det på gulvet trykkes det sammen, hopper et par gange og ligger så helt udfoldet og intakt igen. Systemet består af elastiske strenge, som er spændt ud mellem ikke-elastiske stivere - et sådant system kan kaldes et Tensegrity-system.

Vores krop er et levende, dynamisk Tensegrity-system - muskler, sener, ligamenter og bindevæv udgør et elastisk, sammenhængende spændingsnetværk, mens vores knogler kan betragtes som ikke-elastiske, seperate stivere. De elastiske og de ikke-elastiske strukturer påvirker hinanden - denne gensidige, kontinuerlige påvirkning stabiliserer kroppen. Kroppen deltager i alle livets begivenheder - Tensegrity-systemet gør det muligt for os at holde balance undervejs.

I praksis fungerer det således - hvis en udefrakommende kraft (slag, vridninger, stræk, rystelser)  påvirker kroppen, absorberes denne kraft ind i HELE det elastiske, sammenhængende spændingsnetværk. Kraften flyder som en trykbølge gennem hele systemet - den lokale påvirkning spredes ud og absorberes af hele kroppen...jo mere elastisk og fleksibelt systemet er, jo lettere vil det kunne absorbere udefrakommende påvirkninger.

Forestiller vi os nu, at et område/væv i dette sammenhængende netværk er blevet beskadiget, sker der følgende - ved en ydre påvirkning flyder kraften som en trykbølge ind i systemet men i stedet for at flyde gennem hele systemet og herved absorberes, bliver trykbølgen nu pludselig standset.

Et beskadiget område/væv er ikke længere elastisk, og kan derfor ikke lade bølgen flyde igennem - i stedet må området/vævet agere endestation for trykbølgen. Hele kraften koncentreres og fastlåses nu i dette område/væv. Det allerede beskadigede område/væv svækkes således yderligere. En ond cirkel er startet - det svækkede område/væv vil igen og igen blive endestationen for disse trykbølger. Men da Tensegrity - systemet netop er kendetegnet ved elasticitet og fleksibilitet, vil det hele tiden forsøge at ændre sin struktur for at opretholde den samlede stabilitet. Denne tvungne omstrukturering svækker hele systemet. Det organiserer sig omkring et lokalt svækket område/væv, og sælger derved ud af hele systemets elasticitet og fleksibilitet. Dette forklarer, hvorfor f.eks. en skulderskade kan afstedkomme f.eks. lændesmerter og hovedpine - det sammenhængende spændingsnetværk kompenserer for den lokale skade, og denne kompensation får konsekvenser i hele systemet.

Knoglerne udgør det ikke-elastiske ”skelet” i Tensegrity-systemet. Faktisk er knogler også elastiske - meget, meget mindre end muskler, sener, ligamenter og bindevæv, men mindre kan også gøre det! Idet Tensegrity-systemet fungerer via gensidig, dynamisk påvirkning imellem ”det bløde” (bindevæv, muskler m.m.) og ”det hårde” (knogler), er selv den mindste elasticitet i knoglerne naturligvis vigtig... og så lille er elasticiteten altså heller ikke!!! Knoglerne er en del af den levende organisme og som sådan levende/bevægelig. 

Denne bevægelighed og smidighed kan svækkes ved slag, brud, stræk, og vrid og derved påvirkes hele Tensegrity-systemet. Det er muligt at arbejde direkte med dette Tensegrity-system. Og dette  arbejde kaldes....Tensegrity. Kranio-Sakral-Terapi og Tensegrity er nært beslægtede - begge tager udgangspunkt i kroppens øjeblikkelige tilstand, og begge arbejder med meget blide, respektfulde 
berøringer. Det er, som om de er hinandens forlængede arme - de gør hver især hinanden
lidt bedre.

Det er muligt at arbejde med specifikke Tensegrity-teknikker, ofte direkte på knogler, som har mistet deres elasticitet. Eksempelvis vil tandbøjler næsten altid sætte sig spor i knoglerne, og slag og brud på knogler vil selvfølgelig også påvirke deres smidighed. Sådanne svækkelser kan afhjælpes med Tensegrity - via bestemte greb og teknikker er det muligt at mærke knoglernes svækkede områder - disse områder ligesom ”bobler” på stedet og er paradoksalt nok, meget samarbejdsvillige. Selve spændingsopløsningen sker ofte hurtigt og helt udramatisk - knoglen nærmest ”sejler” tilbage til bevægelighed og balance. Princippet er det samme ved muskler, sener, ligamenter og bindevæv - når ubevægeligheden er fundet, vil de helt små bevægelser i Tensegrity hjælpe området/vævet til elasticitet.

Tensegrity er et fantastisk spændende bekendtskab. De helt simple, og meget kraftfulde teknikker er opstået ud fra en dyb forståelse af kroppens egenart. Nyere forskning peger på, at Tensegritysystemet eksisterer helt ned på celle-niveau - de enkelte kropsceller er hver især et komplet Tensegrity-system, og indgår derfra hele tiden i større og større Tensegrity-systemer. At arbejde med Tensegrity er derfor at arbejde med hele kroppen - fra det mindste til det største og fra det største til det mindste.

Find en
behandler
nær dig

Uddannelse?

Vil du uddannes til Kranio Sakral- eller kropsterapeut?

Læs her hvordan

Bliv medlem!

Ønsker du at blive medlem af foreningen?

Bliv medlem her

Ønsker du at indgive en klage?

Sådan gør du...

Se her

Vi samler uddannede og professionelle kranio sakral og kropsterapeuter og arbejder for at sikre den stadige højnelse af den faglige standard.